София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

28 години от свалянето на Тодор Живков

Оценките за тези събития днес са противоречиви

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Навършват се 28 години от свалянето на Тодор Живков и началото на политическите промени в България, довели до многопартийна демокрация и членство в НАТО и Европейския съюз.

На 10 ноември 1989 година се проведе пленум на Централния комитет на Българската комунистическа партия, на който подложеният на натиск от Москва Тодор Живков беше принуден да подаде оставка като ръководител на партията и държавата. Смени го Петър Младенов, тогава министър на външните работи.

Смяната на Живков беше част от мащабен процес, протичащ във всички съветски сателити, които се отказаха от социализма и възприеха модела на западната демокрация.

На следващата 1990 година в България се проведоха първите многопартийни избори от повече от 40 години насам и беше избрано Велико Народно събрание, което прие нова конституция.

България беше обявена за парламентарна република и, преминавайки през няколко политически и икономически кризи, влезе в НАТО и Европейския съюз.

28 години след тези събития оценката за тях е противоречива, а в обществото няма съгласие дали това е било позитивно или не за България.