София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

30 000 на година в ЕС - жертва на антибиотиците

Смъртните случаи за 2015-2050 се очаква да са 2,4 милиона

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Повече от 30 000 души на територията на Европейският съюз всяка година стават жертва на антибиотичната резистентност. Очакванията са за периода 2015-2050 година са те да достигнат 2,4 милиона души, това сочат данните представени на открития в сряда форум в Народното събрание, посветен на антибиотиците и тяхното отговорно използване.
 
Според специалистите, участващи в събитието статистиката в тази посока е плашеща, като всяка година жертвите на неконтролируемото използване на антибиотици се увеличават. Към момента информацията по темата показва, че всеки ден човек в ЕС умира заради неправилно ползване на антибиотици.
 
Разходите за справяне с този проблем също се увеличават, като към момента те са достигнали 3,4 милиона годишно в рамките на Общността.
 
Решението според лекарите минава през строгото спазване на забраните да се консумират антибиотици, без те да са предписани от лекар,  да се дават алтернативи на пациентите за лечение, което изключва антибиотик, когато това е възможно,а също да се поставят  необходимите противогрипни ваксини.