Гледай
на живо

30 000 проверки от НАП ще се извършат това лято по Черноморието

Тази година ще патрулират и съвместни екипи на Агенцията и МВР

30 000 проверки от НАП ще се извършат това лято по Черноморието 30 000 проверки ще бъдат извършени от инспекторите на Национална агенция за приходите до края на лет... thumbnail text

30 000 проверки ще бъдат извършени от инспекторите на Национална агенция за приходите до края на летния сезон по Черноморското крайбрежие.

Освен познатите контролни покупки, открити наблюдения, инвентаризации на налични стоки, за пръв път през тази година в курортните места по крайбрежието ще патрулират съвместни екипи на Агенцията и МВР, облечени с униформено облекло.

Ролята на тези съвместни екипи е да наблюдават търговската дейност, да следят за нелегални обекти и да съдействат на туристите при нужда. Патрулните двойки ще подпомагат също и екипите, ангажирани с дистанционното наблюдение на касовите апарати чрез компютърната система на Агенцията за приходите, ще сигнализират и за нелегални търговски обекти.

2016 г. е първата в която се използват обозначени с униформено облекло екипи на приходната агенция. От там обясняват, че целта им през тазгодишната лятна кампания не е откриване на нарушения и налагане на санкции, а промяна в поведението на търговците по Черноморието.

Независимо от новия подход, проверяващи инспектори без униформи ще продължат да правят контролни покупки и открити наблюдения в рамките на дни или седмици в обекти, определени като рискови.

Пълен контрол на движението на хранителни стоки, алкохол, цигари и напитки започна звеното за фискален контрол на Агенцията в населените места и курортите по Черноморието от началото на юли.

На специално създадени контролни пунктове фискални агенти следят движението на леки, лекотоварни и товарни автомобили, които зареждат хотели, ресторанти и заведения. При проверките се изискват фактури и документи за произход на стоките, следи се и за отчитането на продуктите при техните получатели.

Сигнал за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки може да подаде всеки гражданин на телефона на НАП 0700 18 700 при гарантирана анонимност.