София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

30 години демокрация - пътят към свободата

На 10 ноември 1989 г. Тодор Живков пада от власт

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Преди 30 години статуквото, установено в Европа от победителите във Втората световна война, претърпява земетресение от девет по скалата на Рихтер. Дали е било неочаквано или умишлено причинено – ще разберат бъдещите поколения. Разпадът на Съветския съюз и неговите сфери на влияние бележи началото на края на един режим, продължил в България 45 години, и победа на демокрацията и нейната пазарна икономика над тоталитаризма и плановата икономика.
Началото на промяната е дадено в късната есен на 1989 година. Тогава всяка от т. нар. сателитни държави на СССР в Източна Европа прерязва „пъпната връв“ с Москва и започва да изгражда връзките си със западните ценности и демокрация.
На 10 ноември 1989 г. се провежда прословутият пленум на ЦК на БКП, на който Тодор Живков, който първо контролира партията, а след това и държавата, е свален от власт след 35 години управление. Години наред анализаторите спорят дали става дума за преврат или ход, предотвратяващ гражданска война, или ... Всичко това едва ли има някакво значение.
На 10 ноември 1989 година на заседание на Политбюро Тодор Живков подава оставка по принуда, а решението е подкрепено от Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов, които са считани за негови близки съратници. Оставката му е организирана от Петър Младенов, член на Политбюрото на БКП и кандидатът за член Андрей Луканов.
Членовете на ЦК на БКП взимат решение да приемат оставката на Тодор Живков, като не му е дадено право на последни думи. На 17 ноември Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет.
Текстовете, криминализиращи критиката към управляващите, са премахнати от НК, Комунистическата партия се отказва от еднопартийния модел на управление. На 11-13 декември ЦК взима решение да поведе курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта. Промяната е гласувана на 15 януари 1990 г.
Първите многопартийни парламентарни избори се провеждат през юни 1990 година.
Тодор Живков умира на 5 август 1998 година, 8 години след промяната към демокрацията.
През 2004 г. България става член на НАТО, а през 2007 г. е приета в ЕС.