Гледай
на живо

30 години от трагедията на „Хилзбъро“

96 привърженици на „Ливърпул“ никога повече не се завърнаха у дома

Днес се навършват 30 години от най-голямата спортна трагедия на „Ливърпул“, на Великобритания и на света. На 15 април 1989година 96 привърженици на английския клуб намират смъртта си. Точно в 15:00 часа започва срещата от полуфиналите за Купата на Англия между „Ливърпул“ и „Нотингам Форест“ на стадион „Хилзбъро“ в Шефилд. Шест минути по-късно двубоят е прекъснат. Голяма част от феновете на червените са притиснати в оградата на сектора, в който са настанени. Десетки от тях прескачат загражденията и нахлуват на терена, но за други вече е много късно.
Тази трагедия променя футбола завинаги. След нея са въведени жестоки мерки за сигурност по стадионите на Острова – премахнати са загражденията между секторите и са осигурени седалки за всички.
Първоначално за катастрофата на „Хилзбъро“ са обвинени привържениците на Ливърпул, които препълват отредената им трибуна „Лепингс лейн“. Дълги години семействата и близките на загиналите се борят за справедливост... до 2012-а. Тогава са разсекретени всички документи по случая, а вината е изцяло присъдена на полицията.
15 април е най-тъжната дата в историята на „Ливърпул“ вече 30 години. Оттогава всяка година клубът организира панахида в памет на загиналите. 96 седалки на „Анфилд“ остават празни, а на тях има само шал с емблемата. В 15часа и 6 минути камбаните на всички църкви в Мърсисайд удрят 96 пъти.