София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

31 БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ ИЗОСТАВЕНИ В ИСПАНИЯ

ДЕЦАТА СА ДОБРЕ И СА НАСТАНЕНИ В ПАНСИОН ЗА БЕЖАНЦИ

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Ученици от Националната финансово-стопанска гимназия в София са изоставени в Испания от българския туроператор „Гъливер травел”. Групата е на автобусна екскурзия в Лорет де Мар. Фирмата е платила само първите две нощувки, една в Хърватия и една в Испания. Децата са настанени в пансион за бежанци.

Заместник директорката на гимназията Хриси Войнова заяви, че учениците са от 8, 9 и 10 клас и са добре. В училището са разбрали днес, че парите за екскурзията не са преведени към испанския туроператор. От гимназията са се опитали да се свържат с фирмата, с която училището и родителите са сключили договор, но не са успели. От Министерството на външните работи също са се опитали да се установят контакт с туроператора, но без успех. Въпреки това в Испания са получили уверение от „Гъливер травел”, че нужните пари ще бъдат преведени до 11:30 часа българско време. Войнова допълни още, че екскурзията трябва да продължи до 14 юли, но учениците и родителите им искат да се приберат възможно по-скоро и пътуването вероятно ще бъде приключено преждевременно.

„Гъливер травел” е лицензирана фирма, която присъства в списъка на образователния инспекторат.