София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

31 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

ВСЯКА ГОДИНА 6 МИЛИОНА ДУШИ УМИРАТ ОТ ТЮТЮНЕВ ДИМ

9 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Според данни на Световната здравна организация от тютюнев дим годишно умират около 6 милиона души, от които 600 000 пасивни пушачи. Ако не се предприемат мерки до 2030 г., глобалната епидемия ще доведе до смъртта на над 8 милиона души.

Тютюнопушенето е един от рисковите фактори за повече от 25 заболявания, които могат да се избегнат, ако се намали неговото потребление.
За да се случи това от Световната здравна организация (СЗО) призовават страните за изпълнение на данъчни и ценови политики на тютюневи изделия. Според данни на организацията, увеличението на данъци е един ефективен метод за намаляване на употребата на тютюн за хората с по-ниски доходи. Това ще помогне и на младото поколение да не пропуши.
СЗО и Европейската комисия имат всеобхватна политика за контрол на тютюнопушенето.
По инициатива на СЗО всяка година 31 май се отбелязва като световен ден без тютюнопушене. В различни държави по целия свят се изтъкват какви са рисковете за здравето от употребата на тютюн и се призовава за търсене на ефективни начини, които да намалят закупуването на тютюневи изделия. Световният ден без тютюнев дим се чества от 1988г., а мотото тази година е „Спрете незаконната търговия с тютюневи изделия.“
Припомняме, че от 2012г. в България е забранено да се пуши на закрити обществени места и сгради.