Гледай
на живо

31% от новите пенсионери - ощетени

По-малките доходи са заради по-ниския индивидуален коефициент

31% от новите пенсионери - ощетени За 31%  от новите пенсионери тази година „индивидуалният коефициент” ще е по-нисък ... thumbnail text
За 31%  от новите пенсионери тази година „индивидуалният коефициент” ще е по-нисък –средно с 8% , а за близо 57 на сто – ще е по-висок с около 4%.Това показват  последните анализи на Националния осигурителен институт.
 
Причината е, че т. нар.  „индивидуален коефициент”, който участва в пенсионната формула и ще се изчислява по нов начин.
 
Новата формула за изчисление на пенсията, поставя в неизгодна ситуация хората, които са получавали високи заплати преди 2000 година. Така се стига до ситуации, в които бъдещи пенсионери може да се окажат с пенсия под прага на минималната, въпреки че са очаквали значително повече.
 
Според променените правила вече няма да се избират трите най-силни години преди 1997 г., не влиза и доходът между 1997 г. и 1999 г.  Вземат се предвид само осигуровките от 2000 г. насам.
 
Отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. е решение от 2015 г., влизащо в сила тази година.
 
Аргументът за това е, че тогава не е имало максимален осигурителен доход, регистрите за този период са непълни, а „стимулите” за измама – големи. Така се стигало до случаи на нереално високи пенсии.
 
Освен ощетени, има и пенсионери, за които промените ще се окажат благоприятни. Това са хората, които са се осигурявали на по-високи суми след 2000 година.