София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Два новооткрити храма в района на Златоград

Нови археологически разкопки тепърва предстоят

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

На пресконференция в БТА проф. д-р Николай Овчаров, археолог, инж. Александър Митушев, директор на Етнографския комплекс в Златоград и доц. д-р Здравко Димитров направиха равносметка от археологическото лято край Златоград. Разказаха ни за двата новооткрити храма в района и показаха някои от находките от обектите.

Проф. Николай Овчаров оцени като добър отминалия археологически сезон и представи какви нови находки са открити в два обекта, в района на гр. Златоград. На границата на област Кърждали, край село Добромирци, тази година екипът на професора се натъква на храм от 12-14 в. Разкопките са изцяло организирани от жители на Златоград, тъй като 2017 г. преминава в града под патронажа на "Дельо хайдутин", като този период е наситен със събития и празници за войводата.

Храмът, разкрит през месец май, има и втори пласт от 9-10 в. Това не изненадва арехолозите, защото изследванията показват, че целият район е бил наситен с християнски светилища, въпреки че днес е изцяло ислямизиран, обясни проф. Овчаров. Вниманието на учените е привлечено и от факта, че по тези земи е завършил земния си път последният български патриарх Евтимий. Досега се знаеше, че той е бил заточен в Бачковския манастир, като последните находки не противоречат на основната теория, защото манастирът е имал много метоси. Преди 80 години при строеж на джамия строителите се натъкват на гроб на християнски архиерей, облечен във везани дрехи.

Другият обект, край село Бенковски, е античен храм, при който е открит богат тракийски гроб. Самият храм е синхронен с този от Татул. Разкопките на този нов храм предстоят и през следващата година. Проф. Овчаров се надява и на успешен предстоящ археологичен сезон. “Имаме уверението на премиера Борисов, че ще получим достатъчно средства, за да продължим разкопките със същите темпове. Това, че започна да се работи за учредяване на приоритетни археологически обекти е много добра идея. Така се развива културно-историческия туризъм”, обясни професорът.