София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

328 деца участваха в Международния турнир по художествена гимнастика „Академик“

Турнирът обхвана 22 класирания в 11 групи по възрасти

7 годиниСпортни 3 Боряна Райчева

1400 съчетания тестваха новия правилник на Международния турнир „Академик“, част от инициатива София2018

328 деца от 16 държави участваха във второто издание на Международния турнир по художествена гимнастика „Зимна купа Академик“, съобщава www.sofia22018.bg.

В продължение на два дни тренировъчната зала на Арена Армеец се огласяше от емоциите на малките състезателки, техните треньори, родители и многото зрители.

Турнирът бе уникален и с това, че се състоя по новите правила в художествената гимнастика, които съвсем скоро ще влязат в сила за следващия олимпийски цикъл. Така организаторите направиха на практика една генерална репетиция на бъдещата формула, по която ще се определят най-добрите в този красив спорт.

Състезанията бяха част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“, проект, който има за цел да предостави повече условия и опции за спорт и за един активен, здравословен начин на живот. Огромна заслуга за организацията имаше Мариета Дукова, много спомогнаха за реализацията му самите родители на децата, които в последните дни се включиха в почистването на залата, подредбата и осигуряването на всичко необходимо за състезателите.

Най-добрите от първата сесия на неделния ден бяха отличени от организационния секретар на "София – Европейска столица на спорта" Анатоли Илиев и главния рефер на турнира - изтъкната състезателка от недалечното минало Камелия Игнатова. Двамата в продължение на близо час награждаваха щастливите призьорки под мощните възгласи на техните фенове, съотборнички и треньори.

Турнирът бе само за индивидуални изпълнения и обхвана 22 класирания в 11 групи по възрасти, съответстващи на годината на раждане на малките гимнастички. През уикенда зрителите в залата можеха да видят над 1400 съчетания. Продължилите над 15 часа състезания бяха излъчвани онлайн в интернет, двудневният стрийминг генерира голям интерес.

Между отделните състезания публиката приветства и едно впечатляващо
демонстративно изпълнение на новосформирания национален отбор за девойки, който в бъдеще трябва да наследи златните момичета, донесли толкова поводи за радост и гордост на нацията в последните няколко години.