София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

34-тият конгрес на Съюза на народните читалища

Бългaрия взе решение да увеличи с около 15 % стандартите за българските читалища.

7 годиниПолитика 26 Боряна Райчева

В театър „Сълза и смях“ президентът Румен Радев пристигна, за да присъства на конгреса на читалищата в България. Той написа своето пожелание в книгата на театъра, редом с пожеланието написано от Иван Вазов.“ За мен е чест и удоволствие да бъда днес сред вас, с читалищните дейци на България и да ви приветствам с този светъл български празник. През далечната 1911 г. тук в „Славянска беседа“, започва дейността си СНЧ - днес родолюбив съюз. Този съюз продължава да обединява усилията на хиляди родолюбци, български будители от всички краища на българските земи", каза в словото си Румен Радев. Той подчерта, че преди повече от 160 години с възрожденски ентусиазъм нашите деди решават да работят за духовното извисяване на българския народ. Те създават тази наистина уникална самобитна, изконно българска културно-просветна институция – българското читалище. " „От своите първи стъпки в Свищов, Шумен и Лом, до днес читалищното дело измина своя огромен път. То изигра ключова роля за формирането на нашата нация и се превърна в един от стълбовете на българския дух и на нашето национално самосъзнание. С усилията на млади и стари, които даряваха време и средства, българското читалище взе своето неотменимо място в сърцата на поколения българи“, заяви президентът. Той допълни, че българското читалище продължава да впечатлява със своята просветна мисия и днес. По думите му читалището трябва да се превърне в мост между местната общност и света, да приобщава младите хора към този нов динамичен свят и информационен свят, но и да пази нашата култура и традиции. „Вярвам, че читалищното дело е национален приоритет и вие имате една изключително отговорна мисия – просветителска, да продължавате да работите за изграждането на бъдещите поколения на България в дух на родолюбие, патриотизъм и отвореност към света“, каза президентът.
На конгресът бе и министърът на културата Боил Банов. „В развитите европейски страни много отдавна търсят модел, в който да принесат изкуствата, родолюбието и културата във всички кътчета на своите страни и все още не могат да го намерят. „Ние имаме такъв модел и историята, която стои зад него го прави уникален. Правителството на Бългaрия взе решение да увеличи с около 15 % стандартите за българските читалища" каза в словото си Боил Банов. Министърът на културата увери, че това далеч няма да е последният акт на подкрепа от страна на българското правителство към най-родолюбивите структури на българската култура.