София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

35% по-висок бюджет за пчеларство

За първи път има финансиране за изследване на болестите по пчелите

пропускане
4 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

35% по-висок бюджет е предвиден по националната програма Пчеларство, която ще действа три години. Сметките показват, че общата стойност ще бъде 19,2 млн. лв. Цифрите са изнесени в сайта на министерство на земеделието.
Средства ще бъдат предвидени и за изследване на болестите при пчелите- вароатоза и нозематоза. Ще се обърне внимание на доказването на резистентност към причинителя на заболяването вароатоза, а за първи път в новата програма е предвидено финансиране за изследване и на нозематоза. 
Приоритетно ще се разглеждат пчеларските сдружения и организации на производители на мед и пчелни продукти. Причината за това е да се преодолее на раздробеността и съществуващото разединение в сектора към момента. Досехашните мерки бяха свързани с обучение на пчелари за отглеждане на пчелните семейства.
Припомняме, че програмата беше в срок за обществено обсъждане, който изтече в понеделник. След отразяване на постъпилите бележки от него, тя предстои да бъде официално публикувана в Държавен вестник. След това пчеларите ще могат да изпращат заявления за подпомагане по програмата.