София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Национален протест на надзирателите

Служители от затворите в цялата страна се стичат в София

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Пореден протест на служителите в затворите от цялата страна ще се проведе днес в София. Надзирателите идват в столицата с повече от 20 автобуса и 100 леки автомобила, за да се включат в националния протест, който започва днес в 13.00 часа,  съобщават от профсъюза на надзирателите.

Автобусите са организирани от синдикалните структури по места и ще тръгнат в различни часове от затворите в цялата страна.

В митинг-шествието ще се включат между 1500 и 2000 души. Те ще преминат през Министерството на правосъдието, Министерство на финансите до Министерския съвет. Протестът е под надслов "Европа и за нас", и е насочен срещу политиката на двойни стандарти и лицемерието при финансирането на Сектор "Сигурност", и в защита на правата и интересите на служителите на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", които остават хронично с най-ниските възнаграждения в сектора за сигурност.

Основните искания са за увеличение на заплатите с 20% и увеличаване на броя на надзирателите в местата за лишаване от свобода, както и за подобряване условията на труд.