София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

37 деца са починали от грип в САЩ

Епидемията се разпространява в страната вече трета седмица

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Върлуващият  вече трета седмица в САЩ грип  стана причина за смъртта на 37 деца. Това съобщава ръководителят на Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията Бренда Фицджералд, цитирана от американския вестник "Хил" и БГНЕС.
 
Фицджералд сочи още пред изданието, че има опасност до края на грипния сезон броят на жертвите-деца да се удвои. Тя обяснява още, че косвени жертви на епидемията, отишли си от различни свързани с нея заболявания, вероятно ще достигнат 50 хиляди.
 
Според нея мащабът на заболяването е сравним с този на грипната епидемия в САЩ през есента и зимата на 2014-2015 година. Тогава симптомите на грипа са се проявили при 34 млн. души. От тях  710 са били хоспитализирани, а други 56 хиляди са починали.
 
Съветите й към родителите са да ваксинират децата, тъй като това е единственото сигурно средство за избягван на опасността.