София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

38 нигерийчета са се взривили тази година по заповед на „Боко харам“

Правят го на пазари и на други места, където има струпване на хора

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Екстремистката групировка „Боко харам“, която действа в северна и северозападна Нигерия и съседните Нигер, Камерун и Чад, е извършила през 2016 година 38 самоубийствени атентати, в които са се взривили деца.
Общият брой на децата, използвани от джихадистите е 86.

Децата са инстректирани да се взривят на пазари и на дреги места, където има струпване на хора.

От 2014 година „Боко харам“ е отвлякла около 2000 жени и момичета, превърнати в сексуални робини, готвачки и извършителки на атентати.
От друга страна, хората в Нигерия проявяват крайна нетърпимост към жени и деца, които са имали нещо общо с ислямистите от „Боко харам“ макар и не по своя воля.

Бивши сексуални робини, успели да избягат, са наричани „съпригите на „Боко харам“ и се отнасят с презрение към тях, а децата им, родени от принудителни връзки с бойци от „Боко харам“, често са пребивани.

Аналитици предупреждават, че изолирането на тези деца ще ги тласне към радикализация и ще затрудни процеса на помирение в обществото.
В момента в Нигерия е належаща реинтеграцията на жени и деца, които са се върнали по родните си места, след като са били в плен при джихадистите.