София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бедствено положение в Смолян и Чепеларе

Оранжев код за валежи от дъжд в 17 области на страната

6 годиниОбщество 16 Боряна Райчева

Голямо количество дъжд падна в районите на Смолян и Пловдив. Остава в сила обявеното бедствено положение за общините Смолян и Чепеларе. По цялата републиканска мрежа на територията на областта има проблеми с паднали камъни. Очаква се до края на деня обстановката да се нормализира, а следобяд да отпадне бедственото полжение. Проливните дъждове нанесоха сериозни щети и в Садово. Река Чая скъса дигите и излезе от коритото си на две места. Залети са хиляди декари земеделска земя.

Най-сериозни са щетите в района между село Катуница и град Садово.

Залети са земеделски площи. В района има пострадали стопански постройки, има опасност да се наводни и моста в село Катуница. Няма опасност за населените места. Създадена е организация за евакуация на жителите на къщите които са в близост до река Чая.

Един автомобил бе отнесен от придошлата вода. В населеното място е евакуирано едно семейство, което живее в най-ниската част на селото.  

ОТ МВР съобщиха, че екипите на Пожарната тази нощ са реагирали на 146 сигнала за наводнени дворове, подлези, улици, приземни етажи на частни и обществени сгради, паднали дървета и оказване съдействие на граждани.

Оранжев код за валежи е обявен за София и областта, както и за Монтана, Враца, Пазарджик, Ловеч, Софийска област, столицата София. В още 17 области кодът е жълт, сочи справка на сайта на НИМХ.  Вероятността за значителни валежи в по-голямата част от страната вече намалява, но в събота в отделни райони в Северна България тя остава повишена.