София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Абе и Путин коментираха лично мирния договор

Двамата президенти се срещнаха за кратко след турнир по джудо

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Японският премиер Шиндзо Абе и руският президент Владимир Путин са провели лична среща във Владивосток. Това съобщи в събота телевизионният канал NHK, който се  позовава на източници от правителството.

Кратката среща се е осъществила в присъствието на преводачи и се е провела вечерта на 12 септември, след финала на турнира по джудо, където Абе и Путин присъстваха заедно с президента на Монголия. Съдържанието на разговора не се разкрива.

В речта си на пленарната сесия на Източния икономически форум Путин покани Япония да сключат мирен договор преди края на годината без никакви предварителни условия. Той също така отбеляза, че е възможно в текста на договора да се вмъкне желанието на Москва и Токио да разрешат териториални спорове, предава ТАСС.

След това, на среща с представители на японския бизнес, Абе каза, че за Япония и Русия е важно да се разберат хората от двете страни по въпроса за мирния договор и да подготвят атмосфера за подписването му.

Москва и Токио водят преговори в продължение на много десетилетия с оглед на изработването на мирен договор след Втората световна война. Основната пречка за това е собствеността върху  южната част на Курилските острови: след войната целият архипелаг е включен към Съветския съюз, но Токио оспорва някои части от островите, които в Япония се наричат ​​Хабомаи.