София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

4,5% РЪСТ НА ИКОНОМИКАТА ПРОГНОЗИРА МЕНДА СТОЯНОВА

ТОЙ СЕ ДЪЛЖИ НА НОВИТЕ ИНВЕСТИЦИИ

8 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова прогнозира ръст на икономиката от 4,5% тази година. Това заяви тя днес пред БНТ.
Стоянова в категорична, че няма да има промени в данъчната политика. Преките данъци върху бизнеса и доходите на хората ще останат ниски. Хазната ще се пълни от акцизи и ДДС.
Според експертката в никакъв случай България не трябва да разчита само и единствено на еврофондовете, а просто да ги използва като солидна база и добър старт в икономическото развитие. По думите й бизнесът у нас се нуждае от сигурност, стабилност и предвидимост. Тя определи правителствената политика като политика на ниски данъци и фискална консолидация. Това стимулира бизнеса да извади парите от банките, за да разшири производствата си.
Председателят на бюджетната комисия коментира, че към страната има инвеститорски интерес и през тази година това ще се отрази благоприятно на икономиката. Тя прогнозира ръст на икономиката от 4,5%.
Причината за този оптимизъм е в постигнатото през миналата година. Стоянова заяви, че е постигнат ръст от 3% на брутния вътрешен продукт, което е добро постижение на фона на 1% в предишни години. Тя отдаде ръста на увеличаването на приходите, както и на сериозната работа срещу контрабандата.
Председателят на бюджетната комисия добави, че е нанесен сериозен удар на сивата икономика в някои от секторите.