София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

4 години и половина затвор за Анита Мейзер

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок

6 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Окръжният съд във Варна осъди на 4 и половина години затвор призналата се за виновна Анита Желева (Мейзер) по обвиненията, че е убила по непредпазливост съпруга си Николай Димов и след това предложила подкуп от 30 хил. евро на полицай, за да не бъде арестувана, съобщи Нова телевизия.

Това е второ заседание на съда, след като през април по-горната съдебна инстанция отмени първата присъда на първоинстанционния съд и върна процеса за второ разглеждане. Присъдата може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок. Делото протече по съкратена процедура, след като Мейзер призна вината си и прие да не се събират доказателства в съдебното следствие. Така наказанието се редуцира с 1/3. От него се приспада и времето, в което тя е в ареста – от 14 август 2016 г.

Смъртта на съпруга на Мейзер бе при необичайни обстоятелства в дома им. Разследващите установиха, че Мейзер завързала краката, ръцете и врата му със свински опашки по негово настояване, от които той трябвало със сила да се освободи сам. Демонстрацията трябвало да бъде заснета от подсъдимата, за да послужи на културиста Димов пред бъдещи работодатели. Експериментът обаче бил несполучлив и Николай Димов се задушил. По-късно Мейзер сама се обадила в полицията, а при разпита предложила подкуп.