София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

40 на сто от децата в България живеят в риск от бедност

Това сочат данни на Националната мрежа на децата

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

40 на сто от децата в България живеят в риск от бедност или социално изключване, съобщават от Националната мрежа за децата, предаде БТА.

По данни на Националния статистически институт за 2015 г. 25,4 на сто от децата до 17-годишна възраст в България са изложени на риск от бедност, което е с 6,3 процента по-малко спрямо 2014 година.

Въпреки подобрените нива при този индикатор спрямо миналата година, трябва да се отчете влиянието на влошаващите се демографски тенденции, както и увеличаващото се с всяка изминала година неравенство в разпределението на доходите.

От Мрежата считат, че най-добрата подкрепа за децата минава през подкрепата на техните родители и възприемане на семейно-ориентиран подход във всички области, засягащи детското благосъстояние.

Конкретните предложения на Мрежата в тази насока са разработване и приемане на Национална стратегия за детето и семейството с ясен план за действие, конкретни дейности, отговорни институции и финансиране, както и промяна на съществуващата законодателна рамка за децата, така че тя да бъде ориентирана към гарантиране на правата на всички деца, превенция на рисковете и подкрепа на родителите.