София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

400 кг кокаин откриха в руското посолство в Аржентина

Арестувани са петима души

6 годиниПравосъдие 10 Боряна Райчева

Аржентинската полиция конфискува близо 400 кг. кокаин от сграда на руското посолство в Буенос Айрес. Наркотикът бил предназначен за Русия и вероятно за Германия, където живее организаторът на мрежата за доставка.

Полицията арестува членове на банда за разпространение на наркотици, съобщи министърът по сигурността на Аржентина.

Патрисия Булрич съобщи на пресконференция, че наркотиците са открити в прилежаща на посолството сграда. Кокаинът е с цена на черно от около 50 млн. евро.

„Банда наркопрестъпници се опитваше да използва дипломатическата куриерска служба на руското посолство” и да прати дрогата в Европа, каза министърът.

Руската и аржентинската полиция са решили да проведат съвместна операция, след като през декември 2016 руският посланик ги информирал за намерени в посолството наркотици.

Министър Булрич съобщи, че кокаинът е бил заменен с брашно, а уреди за наблюдение са били поставени, за да се наблюдава доставката на 16 плика с дрога.

Операцията е довела до арест на петима заподозрени – двама в Аржентина и двама в Русия.

Разследващите смятат, че кокаинът е внесен от Колумбия или Перу.