София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Честит първи учебен ден!

60 000 първокласници прекрачват училищния праг

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Над 680  000 ученици в цялата страна  ще прекрачат денс за първи или пореден път училищния праг. За 60 000 първокласници е особено голямо. В столицата техният брой е около 12 хил. Общият брой училища в страната, които пък днес ще посрещнат за още една учебна година задните за знания деца е 2 367. Над 150 от тях са с изцяло обновена и модернизирана материална база. 
 
Училището с най-много ученици в страната е 18-о Средно училище „Уилям Гладстон“ в София, което е с около 2400 ученици, информира заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Тя отбеляза, че училищата с най-малко ученици са в Родопите, като там има училища с под десет ученици.
 
Именно в осем населени места там в общините Кирково и Крумовград 120 семейстава  заявиха, че ще бойкотират  днес първия учебен ден.
 
Те няма да пуснат децата си на училище заради лошото състояние на пътя между селата Чорбаджийско и Токачка, който е част от републиканската пътна мрежа и като такъв е стопанисван от държавата. 
 
За днес е насрочен протест на разклона за крумовградското село Пашинци. Според кмета на село Тихомир Росица Мизюрска не е редно да се проваля първия учебен ден. Кметът на Кирково обаче смята да присъства на днешния протест.
 
Междувременно продължава инициативата за привличането или връщането на децата в училище. Общините налагат глоби на родители, които спират от обучение децата си. 
 
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев беше категоричен, че държавата продължава да полага всички усилия за привличането и връщането на децата в училище, както за възвръщане на интереса им към образованието. 
 
През изминалата година са издадени 509 наказателни постановления на родители и са спрени много социални помощи. През настоящата учебна година ще има и 27 паралелки със защитени специалности, сред които са топлотехника, електрообзавеждане на кораби, електрообзавеждане на жп техника, електрообзавеждане на електрически превозни средства за градския транспорт, ядрена енергетика, металургия на цветните метали и др. В 65 паралелки пък  учениците ще се обучават за професии с очакван недостиг на пазара на труда - монтьор, машинен оператор, оператор, заваряване, стругарство. 
 
Телевизия "Евроком" честити първия учебен ден на всички ученици и техните родители, с пожелание за повече шестици и по-малко забележки в бележниците.