София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът на аудиенция при кралица Елизабет Втора

Румен Радев се срещна и с българи в Лондон

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Днес българският държавен глава Румен Радев, който е на тридневно посещение в Обединеното кралство, ще има аудиенция при Нейно Величество Елизабет Втора.

По-късно през деня президентът ще изнесе лекция на тема "Предизвикателства за сигурността пред Европа" в "Оксфорд юниън" – най-голямата общност за дебати на Университета в Оксфорд, основана през 1823 г. Държавният глава ще разговаря и с български студенти във Великобритания и с членове на Комитета на "Оксфорд юниън", съобщиха от "Дондуков" 2.

Работната визита на Румен Радев във Великобритания започна вчера  с посещение на щаба на Съюзното военноморско командване на НАТО в Нортууд. Там българският президент  се срещна с командира на MARCOM вицеадмирал Клайв Джонстън.  „Съюзното военноморско командване на НАТО (MARCOM) оценява  високо активното ежегодно участие на България в операцията "Sea Guardian" в Средиземно море, както и приноса на страната ни към Постоянните военноморски групи на Алианса“, това заяви Радев на съвместна пресконференция с вицеадмирал Клайв Джонстън.

 

Съвместните операции и учения, в които страната ни участва, както и сътрудничеството на Военноморските сили на България в рамките на НАТО, бяха сред темите на разговора между президента Радев и вицеадмирал Джонстън.

„В днешно време, в този динамичен и несигурен свят, сигурността се гарантира с изграждане на адекватни отбранителни способности. Това е нашата основна задача като съюзници“, заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за обстановката на сигурност в Черноморския район и предприеманите от Алианса мерки.

Клайв Джонстън даде висока оценка на българските офицери, заемащи високи длъжности в щаба. Държавният глава Румен Радев се срещна със сънародниците ни, работещи в Командването, и отбеляза, че придобитият им опит допринася за постигането на по-голямата съвместимост на нашите Военноморски сили.

Снощи българският държавен глава се срещна и с наши сънародници в Лондон. Той отбеляза, че българската общност там е внушителна не само като брой, но и като процент трудова заетост, внушителен и броят на българите, които  получават образованието си в британски университети. Президентът посочи, че силно вярва, че тези хора ще намерят мотивация да се върнат и да вложат своята енергия и талант за развитието на България.

„В днешния глобален свят е важно, че вие, с вашата работа и успехи, издигате името на България като страна, в която има хора, на които може да се разчита, почтени, с талант, умения и усет към новото. Вие разбихте един мит, че българите идват тук, за да се възползват от социални помощи, статистиката показва, че вие давате голяма добавена стойност и принос към икономиката тук“, каза държавният ни глава и изрази надежда един ден тези хора да се върнат в България, защото страната ни има нужда от тях.

Румен Радев бе посрещнат в посолството в Лондон от българи с плакати, които връчиха на президента петиция "срещу мафиотското управление на държавата". Петицията е подписана от 4000 българи, живеещи в България и чужбина. Един от тях е Емил Русанов, издател на вестник "Будилник". Според него сме подложени на геноцид и сме нацията с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост. "Искаме да инициираме референдум за пряко участие на българските граждани в управлението на държавата", каза Русанов.