Гледай
на живо

407 милиона повече за здравеопазване

Националният рамков договор все пак се сключи

407 милиона лева повече за здравеопазване, плюс двойно по-голям пакет клинични пътеки, увеличени пари личните лекари, за детско и майчинско здравеопазване и безплатни зъбни протези за хората между 65 и 69 години. Това са само част от придобивките, включени в Националният рамков договор за 2018, обяви здравният министър Кирил Ананиев и постави подписа си. С усмивка на лице го последваха ръководствата на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, както и временният шеф на Здравната каса Йорданка Пенкова.
 
Основните мотиви в договора пък били – контрол и дисциплина. Проверките продължават, Ананиев и експертите му готвят нов здравноосигурителен модел, а за проблемите на НЗОК с неразплатените суми със здравните каси в чужбина, сякаш се оказа забравен, макар без да става ясно дали е решен.
 
Всичко това, след писмото на председателя на касата Камен Плочев, поисканата му оставка, заради това, влизането в болница на Плочев и заплахите на БЛС и БЗС да излязат на протест, ако няма договор.
Договор все пак се сключи, въпреки неодобрението на финансовия министър Върбанов и след среща на премиера със съсловната лекарска и зъболекарска асоциации. Всичко останало е история, бъдещето ще покаже пък ще успее ли НЗОК да се разплати с всички. 
 
Готвеният протест за утре на общопрактикуващите лекари все още не е отменен.