София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Намериха двете черни кутии на катастрофиралия самолет в Москва

„Сухой Суперджет-100“ бе принуден да извърши аварийно кацане

5 годиниИнциденти 3 Боряна Райчева

41 души са загинали в катастрофата със самолет на руската авиокомпания "Аерофлот", който направи аварийно кацане на московското летище "Шереметиево". Кадри от инцидента показват как пътническият самолет "Сухой Суперджет 100" избухва в пламъци и продължава да се движи по пистата преди да спре, а пътници започват да излизат през аварийните изходи. На борда се намирали 78 души - 73 пътници и петима души екипаж.

Самолетът, изпълнявал полет от Москва до Мурманск, е бил принуден да се върне на летището по технически причини, като най-вероятно е ударен от мълния. Според местни медии пилотът на самолета е изпратил най-малко един сигнал за помощ - около 28 минути след излитане.

Две минути след сигнала за падналия самолет, на място пристигат пожарникари. Оцелелите пътници са изведени от самолета през аварийните изходи и откарани в болница.

Според стюардеса от самолета, цитирана от местни медии, светкавица е ударила машината по време на полета. Светлинната сигнализация излязла от строя и пилотът съобщил, че се връщат на летището и кацат. В този момент обаче връзката с контролната кула рязко прекъснала.

Двете черни кутии на „Сухог Суперджет-100“ са открити на мястото на катастрофа на летище „Шереметиево“. Записващото устройство с данни за полета и записващото гласово устройство - са намерени и демонтирани.

Според Руската следствена комисия, лошите метеорологични условия, неизправност в реактивните двигатели и лошите професионални умения на замесените в инцидента са сред основните версии за причината за трагедията.
Създадена е комисия за разследване на причините и обстоятелствата около трагедията.

По информация на посолството на България в Москва няма да данни за пострадали български граждани при инцидента с пожар на борда на пътническия самолет, съобщиха от Министерството на външните работи.