София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп уволни главния прокурор на САЩ

Мястото на министър на правосъдието заема Матю Уитакър

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп уволни Джеф Сешънс от поста му на министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ, съобщи ТАСС. През последните месеци Тръмп често критикуваше Сешънс, че доброволно се е дистанцирал от разследването за руска намеса в изборите през 2016 г. След междинните избори в сряда американският лидер обяви, че обмисля редица промени в персонала на администрацията и решението му не закъсня.

Новината на Сешънс е съобщена обаче не от президента, а от а началника на кабинета му ген. Кели.

"По ваше желание, аз подавам оставка", каза в изявление до Белия дом Джеф Сешънс. Той гарантират, че е положил всички усилия да "подкрепи основните правни процеси, които са в основата на справедливостта". Министерството на правосъдието, след като Тръмп дойде на власт през януари 2017 г., активно се бори срещу престъпността, противопоставя се на "транснационалните банди", "защитава националната сигурност" на Съединените щати и затегна контрола върху имиграцията. „И виждаме положителни резултати", убеден е отстраненият министър. Той подчерта, че по време на мандата си като главен прокурор е успял да възстанови и да гарантира върховенството на закона.

На свой ред, Доналд Тръмп обяви в своя Туитър, че е Матю Уитакър е назначен за министър на правосъдието. "Имаме удоволствието да съобщим, че новият ни главен прокурор ще бъде Матю Уитакър - до днес началникът на генералния щаб на главния прокурор Джеф Сешънс в Министерството на правосъдието. Благодарим на Сешънс за службата си и му пожелаваме всичко по-добро! Кандидатурата за постоянен министър на правосъдието ще бъде представена по-късно ", каза ръководителят на американската администрация.

През август 2017 година Уитакър написа в коментар за Си Ен Ен, че ако специалният прокурор Робърт Мюлър започне да разследва президента или семейството му, "това ще предизвика сериозно притеснение, че разследването е просто един обикновен лов на вещици". Сега Тръмп му възлага да надзирава това специално разследване.