Гледай
на живо

Запалена печка е причината за взрива в Хитрино

Реши Шуменският съд след поредно заседание

Запалена печка е причината за взрива в Хитрино Взривът в Хитрино е предизвикан от запалена печка наблизо, твърди експертизата от днешното заседание... thumbnail text

Взривът в Хитрино е предизвикан от запалена печка наблизо, твърди експертизата от днешното заседание в Шуменския окръжен съд. Твърденията, че искра от контактната мрежа е причина за въпламеняването на изтеклия газ се отрекоха след назначената пожаро-техническа експертиза от съда, която показа, че възпламеняването на изтеклия газ не е причинено от контактната мрежа, а взривът е станал от 3 до 5 минути след дерайлирането на влака.

Според защитата тази експертиза не се основава на обективни данни и факти и затова не трябва да се приема. Съдът обаче смята, че няма основания тя да не бъде приета. Целта на експертизата е да съобрази новопостъпили, несъобразени при предишната експертиза обстоятелства.

Припомняме ви, че влакови цистерни, пълни с пропан-бутан и пропилен, се взривиха край шуменското село Хитрино на 10 декември 2016 г. Експлозията разруши къщи и сгради в района.