София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Вашият проблем в обектива на "Евроком"

Законът като врата в полето…и в Черноговоро

5 годиниОбщество 18 Боряна Райчева

За Заприн, Сашко, Методи и Божурка. Адрес: област Пазарджик, община Пазарджик, село Черногорово; улица: „Несъществуваща“ къща 10-незаконна, броена от незаконния електрически стълб натам, на 300 метра от незаконното сметище, вляво от незаконния път за никъде, в иначе законовата Република България.
 
Това не е разказ за изгубено писмо, картичка или подарък за Коледа, въпреки че би могло да е и това, ако получателят не разчита на добрата пространствена ориентация на пощальона. Става дума за познатия ни сорт нашенски абсурди, израснал или в случая построен, на изключително благодатната ни за този вид култури почва. 
 
Така започва историята една инвеститорска мечта. Мечтата на Славка Гигова, да построи на закупените от нея 73 декара в село Черногорово модерна био оранжерия на стойност от 6 милиона лева. История, която внезапно се променя през 2015-та, когато разликата между написаното в документите и реално съществуващото става очевидна.
 
Освен с оставащите още една или две къщи, построени също върху площта за бъдещия разсадник, на Славка сега и се налага да се справя с още няколко неподозирани предизвикателства.
 
Докато вървейки търсим изход от пътя за никъде в тази история, срещаме връщащите се от някъде Заприн, Сашко и Божурка- закупили от Славка земята, върху която преди това  вече са били построили  домовете си.
 
Оказва се, че всички пътища за никъде, все пак водят до някъде. До кметството на Черногорово. Отиваме и ние там, за да потърсим  някои отговори от управляващия  селото вече почти 20 години Емил Захариев. 
 
Посреща ни мръсно и разбито стълбище, а етаж по-нагоре и заключена врата. Следват два неуспешни опита за свързване  по телефона с кмета – от страна на Славка Гигова и на екипа на телевизия „Евроком“. Две минути по-късно Захариев връща обаждане.
 
След кратко припомняне на кмета  на казуса на инвеститорката, той дава своя еднозначен отговор. Дава зелена светлина на Славка Гигова да изоре, падащия се в земята й незаконен път, без да обясни какво ще правят в такъв случай роми, до чиито къщи няма да има достъп. Гигова се заканва, че ще го направи и то точно преди следващите местни избори.
 
А, като говорим за избори, Интересен щрих от  цялата картина се оказа фактът, че кметът на Черногорово Емил Захариев на последните два местни вота е бил издигнат от партията на градоначалника на Пазарджик Тодор Попов. Точно както още 27 свои колеги. Справка в ЦИК показва, че от общо 31 села в  общината, 28 се управляват от кандидатите на коалицията „Тодор Попов за Пазарджик“. 
 
Това обаче е друга история. История за местния феодализъм и неговата неограничена власт в района и за това как, когато законът предвижда избори вместо назначение, феодалът превръща самите избори в средство за назначение на благодарни кметове. История, която, както и законът, често остава врата в полето, през която преминават единствено мислите на глупаците, които не спират да си търсят белята питайки, за нея-друг път.