София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Столични кметове в схеми за измами?

Спецпрокуратурата разби група за данъчни престъпления

5 годиниКрими 2 Боряна Райчева

При съвместна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП е разбита организирана престъпна група за данъчни престъпления в особено големи размери. Това обявиха на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев и ръководител на Специализираната прокуратура, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и зам.-ръководителят на Специализирана прокуратура Кирил Пейчинов.

Групата се е занимавала с данъчни престъпления. „Характерното в този случай е, че тук става въпрос за сделки, касаещи строително-монтажни работи и саниране, като от едната страна на сделките са различни поставени лица на групата, а от друга са различни общини на територията на страната“, обясни прокурор Гешев.

В хода на различните претърсвания са иззети над 750 хиляди лева и 120 турски златни лири с лика на Ататюрк.

Гешев се похвали е само за тази година са запорирани, иззети, обезпечени по дела на Специализираната прокуратура парични суми общо за над 50-60 милиона лева.  „Може да ги изкарам и за над 100 милиона лева“, изтъкна той, хвалейки работата на Спецпрокуратурата и МВР.

Набирани са лица с нисък социален статус, които да участват в обществени поръчки за саниране на сгради и строително-ремонтни работи на територията на страната. Тези фирми издават фактури, които обаче не се осчетоводяват, неправилно се определя данъчния резултат и се избягва, заяви Кирил Пейчинов.

Само едно от дружествата не е внесло за една година ДДС за 380 000 лева, а дружествата са десетки, добави той.