Гледай
на живо

Ограничено е движението на камионите над 12 т

Ограничението влиза в сила от 14 до 20 часа

Ограничава се движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища днес, от 14 ч. до 20 ч.

АПИ съобщи , че ограничението се въвежда с цел повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата в края на петте почивни дни за Коледа.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат разумно, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване. Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-бързо и кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.

Ограничено ще е преминаването на камионите над 12 тона по следните участъци от републиканската мрежа:
- автомагистралите;
- път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София;
- път I-1 - от Благоевград до ГКПП "Кулата";
- път I-4 п. в. "Коритна" - Велико Търново - Шумен;
- път I-5 Русе - Велико Търново;
- път I-8 ГКПП "Калотина" - София;
- път I-9 Варна - Бургас;
- път II-18 Околовръстен път на град София;
- път II-99 Бургас - Царево.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност през светлата част от денонощието ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79). Временната организация е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел "Даскалово" до кръстовище "Драгичево". По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин".