Гледай
на живо

Румъния пое председателството на Съвета на ЕС

Премиерът Дънчила: Политическите разделения няма да се отразят на председателството

Румъния пое председателството на Съвета на ЕС С тържествена церемония в концертната зала в Букурещ – Атенеум,  в четвъртък, Румъния пое... thumbnail text

С тържествена церемония в концертната зала в Букурещ – Атенеум,  в четвъртък, Румъния пое председателството на Съвета на Европейския съюз, което започва от 1 януари и ще приключи на 30 юни 2019 г.

"Днес повече от когато и да е било вярваме, че Европейският съюз безспорно е успешен, силен и жизнеспособен проект", заяви на церемонията румънският президент Клаус Йоханис.

В първото си председателство Румъния е изправена пред Brexit, който трябва да се случи през март, изборите за Европейски парламент през май и тежките преговори за следващия дългосрочен бюджет на Евросъюза.

Румънският външен министър заяви, че политическите разделения няма да попречат на шестмесечното председателство на страната. За същото увери и премиерът Виорика Дънчила.

Но втората най-бедна държава от ЕС, която се присъедини през 2007 г., е политически разделена преди изборите за Европейски парламент от собствените си президентски избори към края на годината. Тя също е под контрола на Европейската комисия по отношение на корупцията и върховенството на закона.

"Някои в Брюксел вярват, че политическите борби и безпокойството заради върховенството на закона могат да засенчат основната отговорност на Румъния да търси консенсус между правителствата от ЕС по редица европейски въпроси. Ние ще покажем, че Румъния е добре подготвена да управлява важните въпроси и че тя може да породи консенсус на европейско ниво", подчерта Дънчила.

Румъния обаче е разтърсвана от политически скандали между президента Клаус Йоханис и правителството начело с Виорика Дънчила.

Двете страни на румънския конфликт са толкова непримирими, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се принуди да обяви две отделни пресконференции в Букурещ – една с президента Йоханис и втора – с премиера Дънчила.

А в края на декември Юнкер дори каза, че „румънското правителство не разбира смисъла на председателството“. Тази критика към кабинета като че ли задълбочи още повече политическата криза в Румъния.

Председателството на Съвета се редува между държавите-членки на ЕС на всеки 6 месеца. През този 6-месечен период държавата-председател ръководи заседания на всяко ниво в Съвета, като помага да се гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС в Съвета.