Гледай
на живо

Законът за горивата влиза в сила от 1 юли

Депутатите гласуваха отлагане на спорните промени

Законът за горивата влиза в сила от 1 юли Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за горивата, които предвиждат той да влезе в... thumbnail text

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за горивата, които предвиждат той да влезе в сила на 1 юли.

Законът за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход трябваше да започне да поражда правни последици на 28 януари, но по предложение на Министерски съвет направените през лятото на 2018 г. изменения трябва да влязат в сила след 6 месеца.

Предложението за отлагане на промените бе прието с гласовете на 112 народни представители, нито един глас „против“ и 28 – „въздържал се“.

Срещу спорния законопроект се обявиха от КРИБ и Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, а Тристранният съвет за национално сътрудничество призова законът да се отложи. Отлагането бе предложено и от Министерския съвет заради протестите в края на миналата година от малките търговци на горива. Te обясниха, че не могат да отговорят на залаганите високи финансови изисквания - да плащат 20 000 лв. за регистрация на фирмите си и още 20 000 банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ се обявиха срещу изискването да имат на склад 10 000 оборотни бутилки.

Правителството прикани парламента да доработи закона, преди той да влезе в сила. Същото поискаха и малки търговци и превозвачи, които заплашиха с протести по примера на "жълтите жилетки" във Франция. Те настояват още да бъдат поканени за участие в работна комисия, която да прецизира текстовете.