София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Вашият проблем в обектива на „Евроком“

Разходка из запечатания град

пропускане
5 годиниОбщество 37 Боряна Райчева

Искате да избягате за няколко дни от натовареното ежедневие.Търсите близка дестинация на разумна цена, която обаче да ви предложи различно и запомнящо се преживяване. Не се колебайте тогава, а си стягайте багажа си за разходка из първия по рода си в световен мащаб Запечатан от данъчните град. Намира се само на около 130 км. от София и досега беше по-известен като „Спа столицата на България.“
 
Не, това не е шега, реклама на туристическа агенция или сценарий на току-що пусната по кината комедия на абсурда, въпреки че би могло да е и трите. Така изглежда ситуацията във Велинград през последните две седмици. 
 
На площ само от 125 кв. км. там можете да видите над 20 запечатани или предстоящи да бъдат запечатани за срок до 30 дни търговски обекта, чиито собственици трябва да платят глоба до 2000 лева. Сюжетът се заплита още повече, след като се оказва, че при около 15 от случаите причината за санкциите е съща.
 
Атракциите, на които могат да се натъкнат бъдещите туристи, разхождащи се из първия в света запечатан от данъчните град,  не свършват. Разходката ни продължава към пазара, където ни очаква нова изненада.Запечатани във Велинград се оказаха не само магазините, ами и сергиите.Така, вървейки по следите на всички тези над 20 запечатани обекта в града, стигаме до общината.
 
Влизаме в сградата на кметството  във Велинград, за да видим дали въпросите, които търговците поставят, ще получат отговори от НАП, както и дали ще се намери изгубената връзка с приходното ведомство.
 
Срещата между представители на НАП-Пловдив и местните фирми, организирана от кмета, събра над 200 души, като дебатите преминаха под знака на високо напрежение.
 
След над два часа разгорещени спорове въпросът за това чия е отговорността за фантомно изчезналата връзка с НАП така и не получи конкретен отговор, но се дадоха някои обещания.
 
Според местен адвокат има данни, сочещи, че проблемът  може би е при НАП, въпреки това той смята, че търсенето на последваща съдебна справедливост по нашите ширини е рисковано начинание.
 
Представителите на НАП-Пловдив си тръгват от Запечатания град с обещание да поставят казуса на по-високо ниво в София, където след проверка да се реши дали да се затворят и все още работещите обекти, при които е установена разпаднала се връзка с тях.
 
Ние пък решаваме да потърсим мнението на третата липсващата страна в дебата- фирмите, лицензирани от държавата и осъществяващи по закон поддръжката на фискалните устройства. Тези, с които търговецът сключва договор, за да изградят връзката между неговия апарат и сървъра на НАП.
Свързваме се техник от сервиз от Велинград, поддържащ част от устройствата, при които преносът на данни не се е осъществявал месеци наред. По негова молба, спестяваме името му.
 
В търсене на различни мнения по темата се срещаме и с представители на друга компания в бранша, произвеждаща касови апарати, но занимаваща се също и с осъществяване на връзка между устройствата в обектите и НАП. Искаме да разберем повече за механизма на предаването на този тип данни, както и за това очакват ли ги фирмите  нови проблеми с промените във касовите апарати, които влизат в сила за всички търговци от края на юни тази година. 
 
Три дни след срещата в Запечатания град между търговци и данъчни от Пловдив, се свързваме с централното управление на НАП в София, за да разберем има ли вече яснота по казуса.