София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов пред Гардиън: Екип от британски следователи е у нас

Разследват евентуална връзка между отравянето на Скрипал и Гебрев

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Екип от британски следователи е в България, за да разследва евентуални връзки между отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г. и това на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, твърди "Гардиън".

"Има британски екип у нас", е заявил премиерът Бойко Борисов пред журналист от изданието. "Те провеждат съвместно разследване с българските органи".

Емилиян Гебрев, който е собственик на българска компания, която произвежда и изнася оръжия, изпада в кома през април 2015 година заедно със сина си и един от директорите на компанията. И тримата оцеляват след подозрителното отравяне, но случаят остава неразрешен.

През октомври миналата година, след като разговарял с приятел за случая "Скрипал", Гебрев се обърнал към българските прокурори, за да им предаде резултатите от лабораторните тестове от 2015 г. Според него те показват, че може да е бил отровен с вещество, подобно на "Новичок", за което се смята, че е използвано срещу Скрипал и дъщеря му.

В последните седмици британското издание “Белингкат” свърза отравянето на Гебрев с това на руския шпионин Сергей Скрипал, като изразява подозрение, че и в двата случая е използвано бойното отровно вещество "Новичок", а извършителите на покушенията са един и същи човек.

Великобритания официално включи Денис Сергеев ,офицер от руското военно разузнаване ГРУ, който се е представял за Сергей Федотов. Обвинявания в шпионска дейност руснак сред заподозрените в отравянето на Сергей Скрипал. Името на същия човек беше намесено в случая с отравянето на българския оръжеен търговец Емилиан Гебрев през 2015 г.

"Цялата информация, която имаме за движението, мястото на престой, партньорството и контактите, които този човек е имал и за който знаем, е предоставена на британските разузнавателни служби", добавя още Борисов.

Пред журналиста от "Гардиън" министър-председателят не е споменал дали екипът включва полицаи или разузнавателни агенти.

Борисов сподели във фейсбук, че е обсъдил с журналиста от "Гардиън" Шон Уолкър случая "Скрипал", Брекзит и бъдещето на Европа.