София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отсъстващите депутати без заплати - кога?

Обсъждането на тези промени беше отложено за неопределен период

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Депутатите отхвърлиха разглеждането на проектите за промени в Правилника на Народното събрание. Те са свързани с възнагражденията, които получават народните представители. Едно от предложенията е отсъстващите депутати да не получават заплати.

Предложението, което вече беше одобрено от правната комисия гласи, че ако депутат отсъства от три поредни заседания, или общо пет за месеца, ще остава изцяло без заплата, Освен това ще бъде лишен и от средствата за други разходи, които допълнително се полагат на народните представители. Вчера проектите за промяна в Правилника на Нродното събрание трябваше да се обсъдят в пленарна зала.

Председателят на правната комисия, Данаил Кирилов, обаче предложи точката от дневния ред за разглеждането на тези предложения да бъде отложена.

Като мотив той посочи, че е нужно още време за разглеждане на доклада, а самият доклад на правната комисия още не е изготвен.

Предложението беше подкрепено от 89 гласа за и само 1 против.

Обсъждането се отлага за неопределен период.

Въпросът стана актуален, след като БСП напусна парламента, бойкотирайки гласуването на промените в Изборния кодекс. Социалистите обявиха, че за този период не искат да получават заплати. След това обаче стана ясно, че депутати от БСП са ползвали командировачни от парламента