София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Голяма Задушница е!

Отбелязва се седмица преди началото на Великия пост

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Отбелязваме  Месопустна Задушница- седмица преди Великия пост. Във всички храмове в  страната ще бъде отслужена заупокойна литургия.
 
Традицията повелява в деня за възпоменаване душите на мъртвите да се прави обща поменна трапеза. Храната се раздава на близки и познати, а тази, която остане се дава на бедните като милостиня за мъртвите.
 
Подготвят се вино, жито, вода и питка. Всички задушници през годината са винаги в в съботен ден, когато Иисус Христос е бил също покойник и тялото му е било в гроба. В рамките на календарната година обикновено Задушниците са четири- преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.
 
Кметствата в София и в големите градове са планирали допълнителен транспорт към и от гробищата в страната. В столицата се разкриват временни автобусни и трамвайни линии. Ще се регулира и паркирането около гробищните паркове.