Гледай
на живо

Отбелязваме Международния ден на здравето

Мотото тази година е "Остаряване и здраве"

Отбелязваме Международния ден на здравето Отбелязваме Международния ден на здравето. Датата е избрана още с основаването на Световната здравна... thumbnail text

Отбелязваме Международния ден на здравето. Датата е избрана още с основаването на Световната здравна организация през 1948 г.

Мотото тази година е "Остаряване и здраве: Доброто здраве добавя живот към годините".

По повод празника в парка "Заимов" в София ще се проведе безплатна скринингова акция за наличие на сърдечносъдови рискови фактори.

72% от българите оценяват здравето си като добро или много добро, става ясно от анализ на Евростат по повод Световния ден на здравето.

Седем от 10 души на възраст над 16 г. в целия ЕС дават положителна оценка за здравословното си състояние.
Министърът на здравеопазването поздрави в отворено писмо българките лекари, зъболекари, фармацевти, професионалисти по здрави грижи и работещи в областта на здравеопазването.

"Убеден съм, че посрещате този празник със смесени чувства, защото често оценката за труда ви и това, което стои зад нея, не са съпоставими", пише в писмото си Ананиев.

Той подчертава, че ще продължи да работи по всички техни справедливи искания, защото по думите му, проблемите се решават с диалог.

"Имате моята дума, че никога няма да огранича или спра, който и да е от вас, да изразява свободно мнението си", отбелязва здравният министър.

Президентът Румен Радев пожела на лекарите и медицинските работници да помогнат за връщане на доверието в българското здравеопазване.

В поздравлението си президентът посочва, че знанията и уменията на медиците допринасят за възхода и развитието на страната ни във всички области на обществения и икономически живот, защото здравето на хората е най-голямата ценност за всяко общество.

Държавният глава подчертава, че в този ден не може да не бъде направена равносметка за състоянието на системата на здравеопазване в България, която е натоварена с немалко проблеми и именно медицинските работници са призвани да върнат доверието на хората, а човекът да бъде поставен в центъра на системата и тя да работи в негова полза.