София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

447 жертви на трафик на хора с цел трудова експлоатация

Това сочат данните за 2016 г., заведените дела са 19

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

По повод Международния ден за борба с трафика на хора,  Фондация Асоциация „Анимус“ организира събитие, свързано с трафика на хора, с цел трудово експлоатация. На него бяха се представени броят на жертвите на престъплението, както и признаците, по които да го разпознаем, за да не станем част от негативната статистика.
В рамките на започналото събитие, холандската организация FairWork организира двудневно  обучение, за да научи представителите на българските неправителствени организации и институции, имащи отношение към проблема, как да го разпознават и да оказват адекватна помощ на нуждаещите се.
Статистистиката у нас сочи, че 447 души за миналата година са станали жертва на трафик на хора, с цел трудова експлоатация, като по-голямата част от тях са мъже. На този фон новообразуваните дела за 2016-та година са само 19. Престъплението се доказва трудно, но и трудно се разпознава.
Това, че лошото икономическо положение влияе силно върху българина и го прави склонен да появява голяма доза наивност, доказва и експеримент на неправителствената организация от тази година.
Лесното подвеждане вероятно е пряко свързано и с факта, че по данни на синдикатите около 400 000 души у нас влизат в графата „работещи-бедни, а докато тя съществува, берачи на зелен хайвер винаги ще се намират.