София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От "Артекс" обжалват спирането на "Златен век"

Всичко вече е в ръцете на Софийски административен съд

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Фирма "Артекс" обжалва спирането на строежа на небостъргача "Златен век". Жалбата е получена на 25 април, четвъртък в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), адресирана чрез тях до  Софийския административен съд, който е компетентният орган да разгледа спора. 
Припомняме, че на 15 април, понеделник, ДНСК окончателно спря строителството на небостъргача.
 
Това се случи след серия протести на недоволни от квартал "Лозенец" и след развихрилия се скандал "Апартаментгейт", при който висши политици се разделиха с постовете си.  Оказа се,  те са получили жилища от "Артекс" на занижени цени, като предложенията бяха, че това е довело до прокарване на поправка в полза на фирмата, за да не се удължи разрешителното й именно за строежа на "Златен век".
 
След тези разкрития лично премиерът Бойко Борисов на ДНСК да спре строежа.
 
От своя страна това предизвика бурни реакции - какви правомощия има и как може министър -председателят да нарежда спирането на частен строеж.
Преди това ДНСК извърши две проверки на "Златен век", а на брифинг шефът на дирекцията Иван Несторов обяви, че строежът е законен. Това доведе до искане на оставката му.
 
В скандала бяха замесени още столичната кметица Йорданка Фандъкова, която заяви, че разрешителното за строежа е изтекло и главният архитект на София Здравко Здравков, който  пък сподели, че е получавал заплашителни СМС-и от собствениците на "Артекс".
 
Според двамата всичко е в ръцете на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), откъдето пък обявиха, че само съдът може да реши. 
В крайна сметка към момента строежът е спрян, но не се знае докога.
Междувременно, строителната фирма стана обект на проверка и от страна на Националната агенция по приходите (НАП).