София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„28 години нищо не направихте, разпускам Радата“

Володимир Зеленский се закле като шести президент на Украйна

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Продуцентът и стендъпър Володимир Зеленский се закле в Киев като шестия пореден президент на Украйна. „Аз разпускам Осмата Върховна Рада“, обяви Володимир Зеленский. Това означава, че Украйна ще има предсрочни избори до два месеца. Иначе парламентарните избори бяха насрочени за есента.

В края на речта си той каза, че иска депутатите незабавно да пратят в оставка назначените от Петро Порошенко главен прокурор, министър на отбраната и шеф на Службата за сигурност на Украйна СБУ: „Подканвам ви да приемете законите за лишаване от депутатски имунитет, за
незаконно забготяване и за избирателен кодекс“.

Той обвини политическия елит, че за 28 години независимост „не направиха нищо, за да се чувстват тези хора като украинци“. „Правителството не решава нашите проблеми, правителството е нашият проблем“, цитира Зеленский Роналд Рейгън. Според него той не разбира кабинета на Володимир Гройсман, който само „си повдига раменете“ и „нищо не прави за решението на проблемите на народа“.

„Сигурен съм, че първата крачка за диалога ще е връщането на всички украински военнопленници“, обяви Зеленский на руски, очевидно обръщайки се към Москва. “Историята е несправедлива. Не ние сме започнали тази война. Но ние трябва да я спрем“.

„Днес всеки от нас е президент на Украйна на своето работно място. Всеки от нас отговаря за Украйна, която ще оставим на децата си. Европейската Украйна започна от всеки от нас“.

„Когато Европа бъде тук, в сърцата ни, тя ще е и в Украйна. И това е общата ни мечта“.

„Всеки от нас е загинал в Донбас, всеки от нас е преселенец от Източна Украйна...Всеки от нас е гастарбайтер, който не си е намерил прехраната у дома, а работи в чужбина...“

„Скептиците ще кажат, че е фантастика, не е възможно да бъдем обединени“.

„Общата ни задачата ни е да спрем огъня в Донбас“ Често ме питаха на какво съм готов за спирането на огъня в Донбас? Чудесен въпрос. А за какво сте готови вие, за да си защитите семействата? Готов съм да си рискувам поста само и само да постигнем мир“, каза Зеленский, който поне 3 - 4 пъти бе прекъсван от овации.

Церемонията по инаугурация във Върховната Рада на Украйна започна в 10 часа тази сутрин. На тържественото заседание на украинския парламент присъстваха всички предишни президенти на страната, освен намиращия се в Русия Виктор Янукович. Събитието почетоха Петро Порошенко, Виктор Юшченко, Леонид Кучма и Леонид Кравчук.

Сред чуждестранните гости са президентите на Латвия, Литва, Естония, Грузия и Унгария. Също така там бяха премиерът на Република Молдова, вицепрезидентът на Турция и министърът на енергетиката на САЩ.