София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Предупреждение за наводнения

Опасност има от преливане на Осъм и Янтра

пропускане
5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Сериозна опасност от поройни наводнения има във водосвборите на редица реки на Централна и Западна България в четвъртък и петък, предупреждават от Министерството на околната среда и водите.
 
Съобщава се, че в Дунавския басейн от следобедните и вечерни часове на 30.05 и на 31.05, в резултат на валежи, повишения на речните нива ще има в целия басейн. 
 
Очаква се значителни да са повишенията във водосборите на реките Осъм и Янтра. 
 
В резултат на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения в четвъртък вечер и през нощта срещу петък във водосборите на Ерма, Искър, Осъм и Янтра. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.
 
От вечерните часове на 30  май ще започнат повишения във водосбора на река Янтра, като по-съществени ще бъдат те във водосбора на р. Росица. 
 
По същото време значителни повишения на речните нива ще има и в Източнобеломорския басейн. В резултат на интензивни валежи в четвъртък вечерта  има вероятност от възникване на поройни наводнения в горното течение на река Тунджа във водосбора на Марица.
 
Очаква се и повишение на нивото на река Струма.