София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Азиатски фестивал в София

Той е в подкрепа на благородна кауза с фондация “За нашите деца"

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Митични същества, зрелищни изпълнения и пищни костюми от всички кътчета на Азия пристигнаха в България за третото издание на фестивала на азиатската култура “Магията на Изтока”, иницииран от посолство на Индонезия в България, в партньорство с още 15 дипломатически мисии от Азия у нас.

Майстори на танца, музиката, театъра и бойните изкуства от всички кътчета на Азия изпълниха дългата над десетчасова програма на лятната сцена в столичния парк “Борисова градина”.

Митът за Баронг-Рангда, вечната борба между доброто и злото, произлизащ от древните корени на балийската митология, беше представен на сцена от артисти от Индонезия и България, носещи обемни костюми от естествена козина, маски, изработени от свещено дърво, множество украшения от огледала, рефлектиращи светлината, седеф, скъпоценни камъни и ръчно изработена телешка кожа с традиционни орнаменти. „Китайски дракон“ пък предхождаше гостите на фестивала, въвеждайки ги в екзотиката на азиатския континент.

Бойни изкуства от изтока: „самурайската школа” по кендо - древното японско изкуство по фехтоване, демонстрации по айкидо; корейско таекуондо; тай чи от Китай и тайландски бокс Муай-Тай и Бурай-Тай. Пищната програма включва и музика от Бангладеш, йога флашмоб, уроци по к-поп и ателиета за деца са предложенията за посетителите на фестивала.

Както всяка година, така и тази, фестивалът се обявява в подкрепа на благородна кауза в партньорство с фондация “За нашите деца”. Фондацията организира благотворителна томбола за над 50 награди, най-голямата, от които, двупосочен билет за двама до избрана дестинация в Азия. А събраните средствата от събитието фондация „За нашите деца“ ще инвестира в подкрепа на уязвими семейства в риск от раздяла и ще спаси от изоставяне поне 15 деца в ранна възраст.

Колко средства са събрани от предварителната кампания и от дарители на място ще стана ясно още в същия ден от 19 ч., когато от сцена ще се теглят победителите в благотворителната томбола.