Гледай
на живо

47 млн. лв. преразход за болни и учещи

Можем да си го позволим, категоричен е премиерът

47 млн. лв. преразход за болни и учещи Извънредни 47 млн. лв. одобри Министерският съвет само за 11 минути. Това стана ясно от видео на зас... thumbnail text

Извънредни 47 млн. лв. одобри Министерският съвет само за 11 минути. Това стана ясно от видео на заседанието на кабинета, публикувано в профила на премиера Бойко Борисов във Фейсбук.

Става дума за редица проекти в здравеопазването и образованието, за които заделените по-рано средства явно не стигаха. „Държавният бюджет е в добро състояние и можем да си позволим този разход“, обясни министър-председателят поне два пъти.

Борисов отделно спомена проекта за ямоблската болница "Св. Пантелеймон", която е посетил вчера. "Пази, Боже, да си болен в Ямбол", каза премиерът за лошото състояние на здравното заведение.

След това министрите моментално гласуваха дострояването на новата сграда на болницата, чието изграждане е започнало още преди 40 г. За тази цел ще да бъдат отпуснати 27 млн. лв.

Тези средства ще се заделят на няколко транша - тази година 8.1 млн., другата още 13.5 млн. и през 2021 г. - 5.4 млн. лв. Вместо сегашните стари павилиони, болницата трябва да има 250 легла в сграда на 10 етажа с ново инфекционно отделение.

Още 20 млн. лв. ще отидат за подмяна на остарели над 100 училищни автобуси. Предложението е на министъра на образованието Красимир Вълчев.

“Важното е, че можем да си позволим тези пари заради живота и здравето на децата", подчерта премиерът.

Бюджетният профицит у нас наистина бил рекорден за последните 10 години. Приходите надвишават разходите с 2,7 млрд. лв. или с 2,3% от БВП, показва статистиката на Министерството на финансите.