София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Украйна поставя антирадиационни системи на границата с Русия

По време на монтажа на комплексите е имало делегация от САЩ

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Държавната гранична служба на Украйна съобщи във вторник за инсталирането на автоматизирани контролни комплекси за движение на радиоактивни вещества на контролно-пропускателни пунктове с Русия и Молдова.

"Полученото оборудване ще увеличи значително техническите възможности на граничната охрана, ще намали тежестта върху персонала и ще позволи ефективно откриване и противодействие на незаконното придвижване на опасни радиоактивни материали през границата", съобщиха от пресслужбата на граничната агенция.

В пресслужбата добавиха, че по време на монтажа на комплексите е имало делегация от САЩ, чиито представители са извършили проверка на оборудването, инсталирано на контролно-пропускателните пунктове, и са го предали на представители на граничните отряди. Според министерството новото оборудване ще допринесе за "предотвратяване и ограничаване на опитите за незаконно преместване на радиоактивни вещества и ядрени материали през държавната граница".