София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Евродепутатът Асим Адемов: Повече средства за борба с африканската чума

Да се предвидят в бюджета на ЕС

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов, заедно с румънските си колеги от ЕНП, внесе предложение в Комисията по земеделие и развитие на селскостопанските райони (АГРИ) на Европейския парламент, относно проблема с африканската чума. Евродепутатите настояват за по-голям или поне за същият размер, отдаван досега, размер финансиране, предназначен за овладяването на ситуацията в проблемните райони.

Предложението е формализирано като проектостановище по Общия бюджет на ЕС за 2020 г. и засяга частта, отредена за земеделие. С оглед на сложната обстановка в България и Румъния, породена от разразилата се африканската чума по свинете и дългосрочния характер на мерките, които трябва да се прилагат за справянето с проблема,  евродепутатите от двете държави подкрепят становището, че в бюджета на ЕС за следващата година, трябва да бъдат отделени достатъчно средства за справяне със заразата.