София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Урсула фон дер Лайен започва срещи с номинираните за еврокомисари

Досега 25 от държавите са представили свои предложения

4 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Президентът на Франция - Еманюел Макрон се очаква да обяви днес името на кандидата на страната за комисар в новата Европейска комисия. Крайният срок за номинациите на държавите - членки изтече вчера, а намеренията на избраната за председател на комисията Урсула фон дер Лайен са още тази седмица да започне процеса по формиране на своя ръководен екип, като се стреми в него да има баланс между мъже и жени.

Тя може да проведе първите интервюта с кандидатите за еврокомисари още днес, каза един от говорителите й.

Досега 25 от държавите членки са представили свои предложения.

В момента с равен брой кандидатури са Европейската народна партия и "Партията на европейските социалисти", либералите и зелените, регистриран е и 1 безпартиен кандидат.

Урсула фон дер Лайен очаква разпределението на ресорите на бъдещите еврокомисари да стане до средата на септември, преди номинираните за постовете да бъдат изслушани от евродепутатите, които трябва да ги утвърдят.

Процесът по формиране на новата комисия трябва да приключи на 22 октомври с гласуване по време на пленарната сесия на Европарламента.