София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Deutsche Bank наемала деца на руски и китайски чиновници

Немската банка си уреждала договори за милиарди

пропускане
5 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Deutsche Bank е взимала на работа деца на руски и китайски чиновници, пише в. The Washington Post.

Основната цел на тази трудова заетост за избраните е била да се гарантира бизнесът на банката в Москва и Пекин.

Изданието даде пример, как Deutsche Bank не е могла да направи свой клиент правителствено ведомство в Русия. Тогава на един от ръководителите му е предложено дъщеря му да бъде наета на работа в банката.

„Трябва да го направим!“, заявил е един от топмениджърите на Deutsche Bank според данните на Комисията за женни книжа и борси на САЩ – SEC.

“Трябва да я пратим на работа в Лондон, тъй като ако работи в Москва, ще е политически некоректно“, пояснил е той.

Девойката е била приета на работа в офиса на банката в Лондон. След само 10 дни бащата й пратил на Deutsche Bank запитване за сделка с руски облигации на стойност $2 млрд.

В друг случай руски чиновник е поискал да бъде нает синът му в офиса в Лондон. „Това е класичекият пример на непотизма, с който се сблъскваме всяка година“, признал е един от сътрудниците на банката.

Но мнението му срещу кандидатурата не е била взета предвид. „Златното руско момче“ е получило тази работа.

Според американския вестник, в края на август 2019 г. германската банка се е съгласила да плати $16 млн. глоба на SEC, която я обвинява в този начин на подкупи на чиновници в трети страни.