София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Японското правителство подаде оставка

Още днес ще бъде избран нов Кабинет

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителството на Япония подаде оставка в пълен състав преди реорганизацията на кабинета, която се извършва от премиера Шиндзо Абе. На спешно заседание на правителството всички негови членове подадоха съответните заявления, които премиерът прие, съобщиха от пресцентъра на ръководителя на кабинета.

В следващите няколко часа ще бъде обявено ново правителство. Последният път промените бяха направени в кабинета преди около година, но тогава те не бяха толкова мащабни - сега се планира незабавно да бъдат сменени 13 министри. Въпреки това Абе се стреми да поддържа стабилност в правителството и да бъде подготвен за нови предизвикателства, гласи съобщението. Освен това Абе традиционно се опитва да извършва ротации в кабинета и ръководството на управляващата Либерално-демократична партия (ЛДП), за да поддържа вътрешния партиен баланс.

Най-интересното по време на предстоящите промени е смяната на министъра на отбраната. Вместо Такеши Ивай, който работи на този пост от около година, настоящият министър на външните работи Таро Коно ще стане новият ръководител на ведомството. От 2017 г. Коно като ръководител на външното министерство участва активно в преговорите с Руската федерация за мирен договор.