София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Стачка за климата в цял свят днес

София и Варна се включват с протестни действия

пропускане
4 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

София и Варна взимат участие в глобалната климатична стачка днес. Организаторите от „Борба за съществуване и „Петъци за бъдеще“ се обединяват около единствената кауза, която касае всички ни заедно- каузата за опазването на природата.
 
Екоактивисти се събират в различни точки на света, за да участват в масови демонстрации срещу климатичните промени. В стачката се очаква да се включат и хуманитарни групи, природозащитни организации и служители на някои от най-големите световни брандове. Протестиращите се надяват с действията си да вразумят политиците и да ги накарат да обърнат по-сериозно внимание на глобалните климатични промени.
 
Стачни действия имаше  още и в Кипър, където гражданските активисти оспорват енергийната програма на страната за газови проучвания и сондажи, тъй като тя ще създаде повече въглеродни емисии. 
 
Припомняме, че глобалната климатична стачка стартира след личния протест на Грета Тунберг в Швеция. Организаторите на протестите в България споделиха, че ще бъдат безсрочни.