София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„5-6 IT фирми около властта са виновни за пробива на НАП“

Киберекспертът на „Демократична България“ Ивайло Мирчев пред Евроком

пропускане
5 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

Порочният кръг от 5 – 6 фирми около властта е виновен за пробива на киберсигурността на държавата и Националната агенция за приходите. Това коментира в интервю за Евроком говорителят на „Демократична България“ с ресор „Информационни технологии“ Ивайло Мирчев.

„Нямам информация точно с кои са свързани, при всички положения, те имат политическа подрепа. Защото в последните 20 – 25 години фирмите почти не са се сменяли. Едни и същи IT фирми, нагласени, получават всички обществени поръчки. Има други фирми в сектора, които дори не участват в тези търгове, защото те знаят, че те там са фигуранти. И за тях няма никакъв смисъл. Обществената поръчка преди това е уточнена, знае се кой ще я спечели. И ако някой иска да участва, е добре дошъл, но той няма да я спечели. И това ражда този порочен модел, при който ние хем досега сме платили 2,5 млрд. лв. За електронно управление, хем ние нямаме добър продукт“.

Ивайло Мирчев припомни, че „Демократична България“ и IT секторът от години предупреждаваха НАП за опасността от кибератаки.

„Големият проблем е, че българската държава очевидно не пази добре данните на българските граждани. И това е основният проблем, който ние от Демократична България виждаме. В продължение на много години и ние, и други експерти сме докладвали на НАП, че има много уязвимости в работата им по отношение на IT сигурността. Същото се отнася за по-голямата част от държавните институции. Особени мерки в тази посока не са взети, това не е изненада, което се случи. В някаква степен дори може да е закъсняло. И дори да приемем, че е плод на някаква случайност. При която някой се ядосал, който разбира от киберсигурност. Видял е пропуски, решил е да ги накаже по някаъв начин...“.

Проверката на Ивайло Мирчев и колегите му IT експерти показва, че всички техни познати се откриват по ЕГН в изтеклите данни от НАП.

„Никой не счел за необходимо да предприеме мерки. Очевидно е, че сега след като каруцата се обърна, някой трябва да се размърда за да бъдат решени тези проблеми. Но трябва да ви кажа, че става дума за катастрофално изтичане на информация. Не както българските власти се опитват да представят, че почти нищо не се е случило. Всъщност са изтекли данни на български граждани, такива, които получават пенсии в чужбина, които имат граждани договори в България. Които са получавали други доходи в България. Изтекли са данните на всички служители на НАП!“, припомни той.

„Демократична България“ продължава да настоява за незабавна оставка на министъра на финансите Владислав Горанов и ръководството на НАП, обобщи позицията си Ивайло Мирчев.

Вижте още във видеото
Автор: Николай Марченко
Оператор: Николай Нешев